Ador mancarea asiatica, cu gustul ei indraznet si provocator! Dulce, sarat, acru, piperat – toate se regasesc imbratisate in acelasi preparat, combinandu-se si explodand in arome puternice si culori felurite, care intriga apetitul si delecteaza simturile! 🙂
Asa percep eu misterioasa bucatarie asiatica, din ale carei sertare ‘’am furat” reteta de astazi: Shhhht 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- piept de curcan = 700g
- taitei din orez = 250g
- amidon alimentar = 1 lingura
- sos de soia = 80ml
- zahar brun = 50g
- usturoi = 5 catei pisati
- ghimbir proaspat ( ras ) = 1 lingura
- miere de albine = 2 linguri
- ulei de masline = 1 lingura
- ceapa verde = 1 buc
- seminte de susan = 1 lingurita
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
Cum am procedat:
Am facut mai intai un sos teriyaki, care este de departe mult mai gustos facut in casa decat cel cumparat din magazin 🙂 .
Astfel, am inceput prin a amesteca amidonul cu 60ml de apa si am lasat de o parte. Pe foc mediu, am pus intr-o tigaie sosul de soia, zaharul brun, usturoiul pisat, ghimbirul ras, mierea de albine si 240 ml de apa si am lasat pana cand amestecul a inceput sa fiarba. Am adaugat apoi mixura de amidon si apa, am amestecat si am mai lasat pe foc pana cand s-a ingrosat putin, astfel incat sa imbrace spatele lingurii, aproximativ 3 minute.
Am luat de pe foc si am lasat sa ajunga la temperatura camerei. Din ingredientele de mai sus va rezulta o cantitate de aproximaitv 300ml de sos din care am pus de o parte 100ml.
Am taiat carnea in bucati potrivite, ca pentru frigarui, am acoperit-o cu 200 de ml de sos si am lasat-o la marinat peste noapte in frigider. Eu am folosit o punga de plastic cu inchidere ermetica pentru a pastra carnea la frigider, iti recomand si tie sa faci la fel, pentru ca in acest mod toate bucatile de carne se vor mentine acoperite cu sosul pentru marinata si vei obtine rezultatul dorit 🙂 .
A doua zi am curatat carnea de sos ( am folosit o strecuratoare pentru a scurge excesul de sos iar apoi am tamponat bucatile de carne cu prosop de hartie ) si am fript-o intr-o lingura de ulei de masline, aproximativ 10 minute, pana cand s-a patruns dupa placul nostru. Am asezonat cu sare si piper si am indepartat de pe foc.
In timp ce s-a gatit carnea, am fiert taiteii conform instructiunilor de pe ambalaj, dupa care i-am strecurat foarte bine. I-am asezat in tigaia in care am fript carnea, i-am amestecat cu cateva linguri din sosul pastrat la inceput ( din cei 100 ml ) si i-am gatit pentru 2-3 minute pe foc moderat.
Gata preparatul nostru asiatic! Foarte simplu si rapid, nu?
Am asamblat cu pofta bolul: am asezat intai taiteii, deasupra am adaugat bucatile de carne pe care le-am imbracat cu restul de sos, am aruncat cu generozitate seminte de susan peste tot, cateva fire de ceapa verde si am servit imediat! 🙂
Succes si pofta asezonata cu gust asiatic! 🙂
Lasă un răspuns