Iubesc painea facuta in casa, atat mirosul aproape sufocant de paine proaspata scoasa din cuptor, aluatul auriu si pufos, cat si zgomotul acela brut si indraznet ce se aude cand rupi prima bucata. Un alt plus al painii facute de tine, in confortul casei tale, este siguranta ca stii ce ingrediente ai folosit si lucrul acesta mie, una, imi creaza o stare de bine si de multumire. Asta nu inseamna ca noi nu cumparam deloc paine din comert, insa o facem cu atentie; din fericire, inca mai exista si paine fara amelioratori, potentiatori, conservanti si alte bazaconii din speta asta.
Iata o reteta aromata, cu un gust cald, mediteranean :).
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- faina tip 000 = 500g
- drojdie proaspata = 25g
- zahar = 1 lingurita
- sare neiodata = 1 lingurita
- masline naturale = 60g
- ceapa = 2 buc (mici)
- ulei de masline = 100 ml
- apa = 250ml ( +3 linguri pentru drojdie)
- otet = 1 lingurita
- cimbru uscat = 1 lingurita
- oregano uscat = ½ lingurita
Cum am procedat:
Am pus faina si sarea intr-un bol mare si am facut o adancitura in mijloc. Separat, am frecat drojdia cu zaharul si 3 linguri de apa calduta si am pus-o apoi peste faina; am lasat pana cand drojdia incepe sa faca mici bule.
Intre timp am tocat ceapa marunt si am calit-o intr-o tigaie incinsa cu 50ml ulei de masline si un praf de sare. Cand ceapa a devenit aurie, am rasturnat-o intr-un castron impreuna cu tot uleiul in care am calit-o – da,da, tot 🙂 – Am lasat la racit.
Am tocat maslinele si le-am acoperit cu 50 ml de ulei masline.
Dupa ce drojdia s-a activat, am adaugat cimbrul, oregano, otetul, apa calduta si am framantat bine pana cand aluatul s-a desprins de pe bol. Am adaugat apoi ceapa si maslinele impreuna cu tot uleiul folosit ( cei 50 ml de la ceapa + 50 ml de la masline) si am inceput sa framant din nou.
Dupa ce am pus uleiul, aluatul parca s-a incapatanat, refuzand sa se mai omogenizeze dar am insistat si incet incet am reusit sa incorporez tot uleiul de masline si sa obtin un aluat frumos, omogen si elastic.
Am lasat apoi la dospit, acoprit cu folie de plastic, intr-un loc calduros, aproximativ 60 de minute, pana cand si-a dublat volumul.
Dupa ce aluatul a crescut foarte frumos, l-am impartit in 2 bucati si am modelat 2 baghete. Poti face chifle sau o paine rotunda sau orice alta forma doresti, eu am avut pofta de baghete :).
Le-am mai lasat 25 de minute sa creasca, acoperite cu un prosop curat.
Pentru ca sa obtin crusta crocanta, am bagat o cratita cu apa fierbinte in cuptorul rece, pe primul nivel ( de jos sin sus) si am setat temperatura la 210 grade. Cand s-a atins temperatra dorita, am scos cratita din cuptor si am bagat baghetele carora le-am facut mici crestaturi. Am lasat la copt cca 45 de minute, pana cand s-au rumenit frumos.
Dupa ce le-am scos din cuptor le-am uns cu apa calduta.
Perioada de coacere poate varia in functie de modelul cuptorului; cand se rumenesc dupa placul tau, inseamna ca sunt gata.
Succes si pofta mare de paine calda! 🙂
Lasă un răspuns