In cautarile mele frecvente pe net despre secrete sau noutati aparute in bucataria internationala, am gasit un articol deosebit de interesant, referitor la o noua descoperire in materie de inlocuitori pentru oua, si anume aquafaba. Descoperirea nu este chiar atat de recenta, dateaza din 2014 insa avand in vedere ca eu abia acum am facut cunostinta cu ea, pentru mine este nou nouta 😛 si extrem de intriganta 🙂 .
Ce este aquafaba?
Dupa cum o dezvaluie chiar denumirea – aqua ( apa ) faba ( bob ) – aquafaba nu este altceva decat lichidul care rezulta in urma fierberii concentrate a boabelor de fasole alba, naut sau chiar linte si mazare. Banal, nu? 🙂
Apa pe care in mod normal o aruncam atunci faceam fasole batuta sau hummus, s-a dovedit ca are proprietati de a dreptul miraculoase in bucataria vegana, putand fi utilizata cu succes ca inlocuitor pentru albusul de ou. Toate acele deserturi care aveau la baza spuma obtinuta din albus de ou, pot fi acum reproduse in maniera vegana, folosind acest lichid din leguminoase. Si aici vorbim despre bezele, Pavlova, mousse-uri de ciocolata, nougat sau inghetata!!
Dati-mi voie sa spun: WOW!!! 🙂 Sunt atat de nerabdatoare si curioasa sa testez teoria asta la mine in bucatarie!!
Un aspect important de mentionat este faptul ca lichidul trebuie sa fie vascos pentru a avea rezultatele dorite, astfel daca ai fiert fasole si lichidul ramas nu este vascos, gros, poti continua fierberea dupa ce ai scos boabele de fasole, pana cand obtii o consistenta mai concentrata.
In afara de fierberea propriu zisa, exista o a doua metoda prin care poti obtine aquafaba, si anume lichidul din conservele de naut sau fasole alba 🙂 . Deci, data viitoare cand mai folosesti naut la conserva, nu arunca lichidul, pastreaza-l in frigider si foloseste-l ulterior pentru a prepara delicioase deserturi de post.
Se recomanda folosirea in special a lichidului rezultat de la naut sau fasole alba deoarece acesta nu va afecta culoarea si nici gustul preparatului finit.
Cum se foloseste aquafaba?
Pentru a obtine bezele, Pavlova sau mousse , lichidul se pune la racit pentru cateva ore sau preferabil peste noapte, dupa care se mixeaza foarte bine cu ajutorul unui mixer profesionist sau robot de bucatarie pentru cel putin 10-15 minute, pana cand se transforma intr-o spuma groasa, asemanatoare albusului de ou. Dupa ce a ajuns la consistenta dorita, se continua reteta in mod obisnuit. Bezeaua obtinuta din aquafaba se coace la fel ca si cea normala.
Aquafaba se foloseste cu succes si pentru obtinerea de aluaturi delicioase pentru tarta, aici nu mai este necesara mixarea ci doar o racire de 2-3 ore a lichidului, dupa care se foloseste ca atare.
Pana acum nu am reusit sa testez cum ies bezele cu aquafaba, este o misiune pe care mi-o impun cu mare placere si al carei rezultat o sa il impartasesc cu tine, imediat ce o voi incerca 🙂 . Am avut insa ocazia sa o testez in aluatul vegan de tarta sarata si a fost un adevarat succes!! Ma saturasem de aluatul ala pufos si dens, ca de paine, vroiam sa obtin textura aceea usor crocanta, asemanatoare cu aluatul sfaramicios si cu ajutorul aquafaba am resusit! Yupiii 🙂
Proportie aproximativa: 3 linguri aquafaba = 1 ou
Cum se pastreaza aquafaba?
Aquafaba se poate depozita in frigider pana la 1 saptamana sau chiar la congelator. Pune lichidul in pungute sau tavite pentru gheata pentru a il stoca mai usor. Inainte de utilizare lasa-l sa se decongeleze in frigider, dupa care te poti apuca de treaba 🙂 .
Succes la copt si zi frumoasa! 🙂
Lasă un răspuns