• Meniu de navigare principal
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Delicii si Zambete

Ingrediente simple. Retete delicioase

  • Acasa
  • Dulciuri
  • Bucate fel de fel
    • fan branza
    • Vegetariene
      • Dulci
      • Sarate
    • Cu carne
    • Fara carne
    • Peste, fructe de mare
    • Pizza, paste, aluaturi
    • Supe, ciorbe
    • Bunatati pt. micul dejun
  • Tin la silueta
    • Fara gluten
    • Cine usoare din timpul saptamanii
    • deserturi care nu ingrasa :)
  • Cum se face
  • Masa la pachet
  • Cocktails&drinks
    • cu alcool
    • fara alcool

Aluat vegan de tarta

20 martie 2017 by iulia 6 comentarii

De fiecare data cand fac tarta, caut sa obtin un aluat care sa se potriveasca cat mai bine cu umplutura pe care urmeaza sa o folosesc,  atat ca textura cat si ca gust si consistenta.

Indiferent daca alegi sa pregatesti o tarta sarata sau una dulce, ingredientul principal in reusita unui aluat perfect este untul.  Ok, dar ce fac daca din anumite motive, impuse sau din libera alegere, nu mai pot consuma unt si niciun fel de grasime animala?

In prezent exista pe piata diverse produse care pot fi folosite ca si inlocuitori ai untului, gen margarina, pe care nu o recomand, rezerva-ti cateva secunde si citeste cu atentie eticheta, dupa care iti garantez ca nu o vei mai folosi nici tu; obisnuiam si eu sa o folosesc in perioada Postului,  dar de ceva timp am exclus-o de pe lista mea de cumparaturi. Putem sa ne preparam noi acasa o varianta de unt vegetal, reteta pe care o sa o postez in curand, insa ingredientele nu sunt accesibile tuturor si au un pret destul de ridicat.

Solutia: pentru mine cel mai bun substitut al untului,  pentru obtinerea unul aluat de tarta delicios, cu textura sfaramicioasa si nu unul ca de paine,  este uleiul, fie de masline, de cocos sau de floarea soarelui.

In reteta de mai jos o sa vezi cat de simplu poti prepara un aluat de tarta vegan/de post, cu o textura usor crocanta, ideal pentru tartele tale sarate sau dulci, folosind doar ingrediente sanatoase si la indemana oricui 🙂

Cu drag si cu un zambet,

Iulia

Ce am folosit:

  • faina = 320g
  • ulei de masline = 90ml
  • sare neiodata = ¼ lingurita
  • bicarbonat de sodiu = ¼ lingurita ( stins in putina zeama de lamaie )
  • aquafaba (zeama de naut/fasole alba fiarta sau din conserva, folosita ca inlocuitor pentru ou ) = 90ml

Cum am procedat:

Intr-un bol incapator am amestecat faina cu sarea, am adaugat uleiul si am amestecat cu ajutorul unei furculite pana cand am obtinut o textura sfaramacioasa.

Am pus apoi 90ml de aquafaba ( despre care gasesti mai multe detalii si explicatii aici , bicarbonatul stins si am amestecat cat sa omogenizez aluatul dar fara sa framant. Am rasturnat compozitia pe blatul de lucru pudrat cu faina si am modelat bucata de aluat intr-o bila compacta, pe care am infasurat-o apoi in folie de plastic si am pus-o in frigider pentru 15 minute.

Aluatul este gata pentru a fi utilizat.

Pentru ca ”sa spargem gheata”, uite aici o sursa de inspiratie pentru o savuroasa tarta sarata de post, cu legume si ceapa caramelizata 🙂 .

Succes la copt!

Print Friendly, PDF & Email

Categorii:Cum se face Tag-uri:aluat cu aquafaba, aluat vegan, aluat vegan de tarta, aquafaba

Previous Post: « Aquafaba- inlocuitor natural pentru ou
Next Post: Tarta Ratatouille »

Reader Interactions

Comentarii

  1. Diana / Dreams Factory

    4 septembrie 2017 la ora 10:05

    Foarte faine retetele tale, Iulia!
    Iar pozele sunt de vis, imi plac foarte mult!
    keep up the good work! 🙂
    Diana

    Răspunde
    • iulia

      4 septembrie 2017 la ora 10:51

      Multumesc mult, Diana! Te mai astept in vizita! :*

      Răspunde
  2. eugenia

    21 ianuarie 2020 la ora 10:57

    Pentru ce diametru de tava este cantitatea de aluat?
    Multumesc!

    Răspunde
    • iulia

      17 iunie 2020 la ora 11:13

      Va recomand o tava de 22 cm. Multumesc si eu! 🙂

      Răspunde
  3. Elena

    17 iunie 2020 la ora 8:15

    Te-am descoperit zilele acestea și abia aștept să încerc rețetele acestea. 😊
    La acest aluat, dacă omit praful de copt, oare iese cât de cât fraged ? 🤔

    Răspunde
    • iulia

      17 iunie 2020 la ora 11:07

      Buna, Elena! Daca nu doresti sa folosesti praf de copt, iti recomand sa-l inlocuiesti cu bicarbonat de sodiu, stins in putina zeama de lamaie(1 lgta rasa la 1 plic de praf de copt). Eu folososc praf de copt bio, fara fosfati, il gasesti online, daca vrei sa il incerci 🙂. Spor la bucatarit si zi cu soare! 😘

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha test *

Primary Sidebar

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram

Despre mine

Salut! Eu sunt Iulia - iubitoare de animale, familista, pasionata de fotografie si de mancare buna, mare amatoare de calatorii. 😊 Te invit alaturi mine, intr-o aventura culinara delicioasa, cu preparate elegante si savuroase, de care sa ne bucuram impreuna cu familia si prietenii 😊 Citeste mai mult…

Ma gasesti si pe Facebook

Facebook Pagelike Widget

Cauta un deliciu

Adaugate recent

 

Tort de Craciun cu mirodenii, turta dulce si caramel

 

Cina in familie cu fondue

 

Cartofi gratinati. Din intamplare

 

Placinta cu branza sarata. Pentru el

Preferatele voastre

 
 
 
 
 
 

Footer

contact:

iulia.enache@deliciisizambete.ro

2016-2018 Deliciisizambete. Toate drepturile rezervate.