Aluat foietaj rapid, gata in mai putin de 15 minute, fara impachetare, fara batai de cap 😛 – o veste buna, nu? 🙂
Reteta asta este minunata atunci cand nu ai prea mult timp de petrecut in bucatarie dar iti doresti totusi sa te bucuri de un foietaj fraged, facut in casa, cu ingrediente alese de tine.
Timpul este pretios pentru toti iar etapele prepararii unui aluat foietaj in casa nu sunt tocmai rapide, sa recunoastem. Acesta este si principalul motiv pentru care multi dintre noi folosesc de cele mai multe ori aluaturile din comert. Dar iata ca exista o metoda prin care putem obtine un aluat fraged minunat acasa, fara sa pierdem timp si fara sa ne stresam prea mult, aproape deloc, as zice 😛
E adevarat ca nu vor rezulta chiar atat de multe straturi ca si in cazul celui realizat prin impachetare, dar este un compromis pe care eu zic ca merita sa-l facem, daca ne gandim la toate bazaconiile folosite in produsele din comert, nu? 🙂
Atunci cand am mai mult timp liber, recunosc ca imi place sa urmez reteta clasica de aluat foietaj, pe care o las aici in caz ca vrei sa o incerci , dar asta este dorinta mea 🙂 , pentru toti cei care nu dispun de timp liber, reteta de astazi este perfecta!! 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- unt cu continut de peste 80% grasime = 210g ( congelat )
- faina = 350g
- apa foarte rece = 12 linguri ( apa, pastrata la frigider peste noapte )
- zeama de lamaie = 1 lingura
- un praf de sare neiodata
Cum am procedat:
Intr-un vas incapator am amestecat faina si sarea. Folosind o razatoare cu gauri mai mari, am razuit untul congelat , peste amestecul de faina si sare. Foloseste o manusa de bucatarie sau un prosop ca sa tii untul, te protejeaza atunci cand dai pe razatoare si pastreaza untul rece.
Untul trebuie pastrat in congelator peste noapte, este foarte important sa respectam acest pas daca vrem sa obtinem rezultatele dorite 🙂 .
Dupa ce am terminat de razuit tot untul, l-am amestecat cu faina folosind un cutit, dupa care am adaugat treptat apa rece si zeama de lamaie, folosind acelasi cutit pentru a le incorpora. Nu pune toata apa de la inceput, poate nu va fi nevoie de toata cantitatea, foloseste doar atat cat este nevoie sa se incorporeze aluatul.
Dupa ce am terminat de adaugat apa, mi-am folosit mainile pentru a forma aluatul, nu am framantat, doar am adunat si presat putin cu mainile pentru a-l aduce impreuna. L-am format intr-o bila, l-am aplatizat putin, l-am impachetat in folie de plastic si l-am pus in frigider peste noapte. Am terminat! 🙂 Ce ti-am spus? A durat mai mult de 15 minute? 😛
Aluatul astfel facut, poate fi folosit a doua zi pentru placinte, pateuri, tarte sau orice alte bunatati ai pofta sa faci din el sau pastrat in congelator pentru a fi folosit ulterior, la o alta data panificata de tine 🙂
Util:
- atat ingredientele cat si ustensilele folosite trebuie sa fie reci, de aceea te sfatuiesc sa pastrezi la frigider inclusiv vasul in care vei face aluatul, cutitul cat si faina 🙂
Pupici!
Lasă un răspuns