Prima data cand am mancat spaghetti alla carbonara a fost prin jurul anului 2003-2004,sa fi avut vreo 24 de ani, nu mai retin exact 🙂 , gatite de un italian, in stil pur si autentic.
Am fost foarte incantata dar si intrigata de noul gust de spaghetti, avand in vedere ca pana la acel moment, singura mea reteta era cea clasica, spaghete cu sos de rosii.
Astazi am simtit o pofta nebuna de paste si mi-a fugit imediat gandul la vremea aceea, cand un italian simpatic mi-a umplut farfuria cu o portie de spaghetti alla carbonara 🙂 . Era foarte clar ce voi gati, da, dar parca simteam nevoia de mai mult gust, asa ca am inceput sa adaug diverse alte ingrediente retetei originale si am obtinut un rezultat mmmmmmm delizioso!!
Iata reteta mai jos!
Cu drag si cu un zambet,
IuliaReteta pentru 2 persoane gurmande 😛
Ce am folosit:
- spaghetti Barilla No.3 = 350g
- galbenus = 4 buc
- parmesan ras = 40g
- branza cheddar rasa = 40g
- smantana pentru gatit = 100ml
- jambon afumat = 150g
- unt = 20g
- usturoi = 3 catei
- cimbru proaspat, sare roz de Himalaya neiodata, piper proaspat macinat
- fulgi de chilli ( un varf de cutit)Cum am procedat:
Am facut mai intai un amestec din galbenusuri, parmesan, branza cheddar, smantana pentru gatit si am condimentat dupa gust cu sare, piper proaspat macinat si cimbru proaspat. Am pus amestecul de o parte, acoperit cu folie de plastic.
Am pus apoi spaghetti la fiert conform instructiunilor de pe ambalaj. Cand au fost gata, le-am scos intr-o strecuratoare si le-am clatit cu apa rece. Le-am lasat de o parte.
Am oprit o cana din zeama in care au fiert pastele pentru a adauga mai tarziu in sos.
Am incins o tigaie si am pus untul; dupa ce s-a topit incet, am adaugat usturoiul zdrobit si fulgii de chilli, am lasat aproximativ 5 minute la foc mediu, nu mai mult pentru ca s-ar fi ars frumusete de usturoi. Am pus apoi jambonul afumat taiat in cubulete potrivite, nu foarte mici ( sau cum iti place), am mai lasat 5 minute si am adaugat pastele impreuna cu putina apa in care au fiert ( 2 -3 linguri ), am mai lasat inca 3 minute si am pus amestecul de galbenusuri. Am amestecat cu grija folosind un cleste special pentru spaghetti ( nu e fita, este foarte util :P) si am mai lasat pe foc mediu spre mic aproximativ 3 minute.
Am rasturnat totul pe un platou si am „turnat” parmesan din belsug si cimbru proaspat. Finalul a urmat foarte repede, pentru ca si eu si al meu iubit sot ne-am aruncat fara mila peste platoul aburind si am devorat tot!
Delizioso!
Succes la bucatarit si bineinteles sa ai pofta de spaghetti! 🙂
Lasă un răspuns